Header-betalogo
Ad-vert
Jan-björklund-fp

Jan Björklund, Partiledare (FP)

Fridolin vill jaga industrin ur landet

Publicerad | Eva-Marie Byberg

Vi kan inte sitta kvar med 35 år gammal kärnkraft. Sverige behöver en ny klimatsmart industripolitik. Orden skulle kunna vara tagna ur Folkpartiets partiprogram. Men det är de inte. De är skrivna av Gustav Fridolin (MP) på Dagens Industris debattsida den 29 januari.

Miljöpartiets tilltänkte språkrör slår huvudet på spiken när han skriver att svensk kärnkraft är gammal. Den kommer snart till och med att börja avvecklas av rena åldersskäl.

Trots sin ålder står svensk kärnkraft ett normalår för ungefär hälften av vår elproduktion, Kärnkraften ser till att hålla nere Sveriges utsläpp av växthusgaser och förser vår basindustri med el. Detta undviker Gustav Fridolin att beröra i sin artikel.

Istället skriver han om ett modernt jordbruk, den svenska avfallsbranschen, biogaspumpar och innovationsstrategier.

Inget fel med det. Men det är svårt att tillverka pappersmassa med hjälp av Miljöpartiets innovationsstrategier.

Eller för den delen att förse svensk stålindustri med leveranssäker el genom att hänvisa till framtida vindkraft.

Regeringen tar fullt ansvar för den gamla kärnkraften – genom att sedan den 1 januari 2011 tillåta att gamla reaktorer ersätts med nya reaktorer. Att den möjligheten nu finns är en förutsättning för både jobb och välstånd i Sverige.

Miljöpartiet tar, som vanligt, inget snavar för jobben, välfärden eller klimatet. En klimatsmart miljöpolitik existerar inte utan kärnkraft.

Miljöpartiet tror väl inte på allvar att vindkraftverken, som i dag producerar cirka 2 procent av elen, kan ersätta kärnkraften? Eller vill Miljöpartiet ersätta kärnkraften med importerad el gjord på kol, olja och gas?

Det var järnet och gruvorna som byggde svenskt välstånd. De bygger fortfarande vårt välstånd. Tillsammans står skogen, kemin, gruvorna och järnet för nära en tredjedel av Sveriges exportintäkter. Svensk basindustri ligger internationellt i frontlinjen i fråga om forskning och utveckling.

Med Miljöpartiets politik skulle den svenska basindustrin tvingas ut ur landet, klimatutsläppen skulle öka och jobb skulle försvinna.

Det glömde Gustav Fridolin att nämna i sin artikel.

 

Jan Björklund,

Partiledare (FP)

 

Inlägget har även publicerat i Dagens Industri

 

Fbf287d1252808c684bf79a9265a2cae

Kommentatör

Eva-Marie Byberg

(1 artiklar)

21 KOMMENTARER

 • 59470ea81cb42caf5b3d892b84b18f55

  debattör göran bryntse,

  Ny kärnkraft för dyr för basindustrin

  Ny kärnkraft kostar minst 70 öre/kWh att producera enl. samstämmiga internationella oberroende bedömningar, bl a av Department of Energy i USA. Det är ett pris som den svenska pappersindustrin inte är intresserad av. Därför bygger de istället nu ut vindkraften i full fart. Kostnaden för ny kärnkraft lär knappast bli billigare efter att Fukushima blivit utvärderad. Däremot rasar nu kostnaderna för ny vindkraft och ny solenergi. 2020 bedöms både solel och vindkraft kunna levereras för under 40 öre/kWh. Energieffektiviseringar inom ramen för det s k PFE-programmet kostade bara 25 öre/kWh för den elintensiva industrin. Sluta därför yra om ny kärnkraft, Björklund, du är inte uppdaterad om ekonomin. Skapa istället förutsättningar för bl a svensk solenergiindustri. Där har du framtiden!

  Göran Bryntse, Tekn Dr i Pappersteknik, expert på pappersindustrins energiförbrukning

 • 45e2526a9ca23e2af646465f2c04a345

  debattör Stefan Bodingh,

  Det stämmer! Vi kan inte sitta kvar med 35 år gammal kärnkraft. Med den fjärde generationens snabba reaktorer kan man utvinna uppemot hundra gånger mer energi än med dagens reaktorer – och de kan drivas av det vi i dag betraktar som bränsleavfall.

 • A01dbda657e37dd7ad3544d1a746e11a

  kommentatör Plastanders,

  Varför försvinner jobben i industrin?

  elproduktion är ju viktig i sig.. men

  många arbetstillfällen finns ju i de små och riktigt små tillverknings/förädlingsföretagen. Dessa små, i största utsträckning vinstgivande företagen, har i många många år hårt beskattats i förhållande till börsföretag. Av dessa beskattade kronor har det givits mångmiljard bidrag till tex Saab, Volvo, Electrolux.. de i sin tur har använt pengarna för bla. annat utflyttning av verksamhet till andra länder med krav att underleverantörer flyttar med eller byts ut. En del av storföretagen har krävt att man skall ha en etablering i ett "lågprisland" för att komma i fråga om att få bli underleverantör.

  Det har även under många år varit skamligt med förädlingsindustri, i Sverige, och en annan regering har arbetat för att Sverige skulle bli ett administrations och tjänstesamhälle. Stöd har givits till dessa sk framtidsbranscher, tex utveckling av IT programvaror, med effekten att de etablerat sig i tex. Indien.

  Nationalekonomiskt är det viktigt att ta tillvarata var resurs i samhället, även människorna.
  Att påstå att råvaruexport är bra för hela landet är en sanning med modifikation. Arbetsintensiteten per omsatt krona är mycket begränsad och ägarspridningen minimal.
  dvs. det är få som får ta del av vinsten.

  Om man istället för att ta debatten om Kärnkraften, som i sig är viktig, så bör man nog istället titta på förädlingsvärdet inom samhället för att hitta förklaringen till att företagen flyr landet.

  Om elpriset ökar så är det bara en av spikarna i kistan.


  Varför ska en industriarbetare i mindre och medelstor industri subventionera en industriarbetare i ett börsföretag , servitör, hantverkare eller städare ???

 • 6ca0f1026d9d6e452aa56344b548586a

  kommentatör Designstudent,

  inse

  http://www.dn.se/sthlm/rosling-forelaser-om-fattigas-framtid

 • 4d67e8f1905b385ad07937c5c549e4a1

  kommentatör Helge,

  Gillar Björklund

  Jag gillar normalt dina uttalanden Jan Björklund, du är rak, håller sig till fakta och är realist. Så snälla Björklund, använd inte ord som klimatsmart mm, det är helt enkelt inte speciellt smart. visst finns det de som gått på den massiva propagandan runt överdrifterna, men de minskar raskt och är redan i klar minoritet. Tänk om även klimatfrågan kunde hanteras seriöst utan överdrifter, då kanske vi hade fått resultat inom miljön inom många områden som behöver en lösning i närtid.

 • B73dd7f15fc74b517dd2cb22c3c8beef

  kommentatör MikaeLL,

  Helge! Jan Björklund far med osanning!

  Jan Björklund, far med osanning när han påstår att Gustav Fridolin vill köra den svenska Basindustrin ut ur landet bara för att Fridolin vill avskaffa Kärnkraften.
  Vad vet Du Helge?
  Och vad vet Jan Björklund om svensk Basindustrin?
  Helge, vilka branscher består Basindustrin med?
  Vilken bransch inom Basindustrin förbrukar mest el?
  Inom denna bransch finns det ett enskilt produktsegment som förbrukar
  c:a 50% av dess branschens totala elförbrukning,vilket är det?
  Sverige är världens 4:e största exportör inom detta produktsegment där 80% av produktionen går på export.
  Detta produktsegment har nu påbörjat sin hädanfärd mot allt mindre efterfrågan och har blivit särskilt tydligt i USA där detta produktsegment nu befinner sig i ett "enda stort svart hål" i kraftigt efterfrågeRAS.
  Så vilken industrisektor är det?
  Om nu Helge vet mer än Jan Björklund,vill säga!

 • 86f4128d619438012a5dea0b7a0e55d2

  kommentatör Evert_Andersson,

  Bra Björklund

  Regeringen behöver förstås en enad front i olika frågor. Det är ändå sorgligt att se Maud Olofsson och Andreas Carlgren dominera i media när det gäller energipolitik. Visst - det är deras revir, men i Riksdagen finns också Carl B Hamilton, Eva Flyborg, Nina Larsson till exempel. Folkpartister som jag sett har kunskaper, som borde få mer utrymme i media. Mota fram dem så några motargument mot de värsta stolligheterna kommer fram i ljuset. Det kan ju inte vara bra att det framstår som om kunskapsnivån är representativ för regeringen som helhet.

 • B73dd7f15fc74b517dd2cb22c3c8beef

  kommentatör MikaeLL,

  Men Björklund är okunnig!

  Jan Björklund hävdar att det är Gustav Fridolin som "jagar Basindustrin ut ur Sverige" men det är snarare Jan Björklund som inte är intellektuellt hederlig i sitt påstående.
  Jan Björklund vet alltså inte om att Sverige är världens 4:e största Tidningspappersexportör där 80% av produktionen går på export där c:a 10TWh el används enkom för denna Tidningspappersproduktion av skogsindustrins totala elförbrukning á 20TWh.
  Men det tekniska utvecklingen leder just nu till att allt färre attraheras av nyheter i tryck.
  StoraEnso beslutade strax före jul att en tidningspappersmaskin i deras bruk i Maxau utanför Karlsruhe skall stängas, denna tidningspappersmaksin tillverkar 175 000 ton tidningspapper.Den finns en överkapacitet på nästan 2 miljoner ton tidningspapper i europa idag.Statliga Norske Skog (som är världens 2:a största tidningspapperstillverkare) blöder ymnigt sedan 6:e kvartalet i rad med miljardförluster.
  Norske Skog är extremt beroende av sin tidningspappersproduktion där tidningspapper utgör 68& av företagets omsättning att jämföra med svenska Holmen Paper där tidningspapper utgör 44% av Holmen Papers omsättning.
  Kanadensisk-amerikanska AbitibiBowater som är världens största tidningspapperstillverkare som fusionerades så sent som 2007 där deras tidningspappersproduktion till 48% går på export utanför nordamerika till 70 länders Mediehus.Tidningspapper utgör just nu i USA ett "enda stor svart hål" i kraftigt minskad efterfrågan.
  IT-tidskriften Wired:s chefredaktör Chris Anderson:s numer kultbok The Long tail har i Sverige möts av tystnad, vilket inte alls är så konstigt eftersom han förutspår tidningarnas framtida utdöende.Chris Anderson:s bok The Long tail är en verkligt analytisk bok om den kända 80/20-regeln som han förutspår kommer i utvecklingen av webben bli den omvända 80/20-regeln till 20/80-regeln, där allt som kan digitaliseras och därmed distribueras över webben kommer i framtidens att bli gratis eftersom utbudet kommer att bli så enormt omfattande att det kommer ej att gå att ta betalt.

  Jan Björklund, vet alltså återigen inte vad han talar om när han påstår att Gustav Fridolin försöker pressa ut Basindustrin ut ur Sverige genom att det är möjligt att både lägga ner kärnkraften i Sverige och att ersätta den med förnyelsebara energikällor.

Kommentera artikeln

Du måste logga in för att använda detta verktyg!

Energieffektivisering i praktiken

ENERGI För att nå EUs 20-20-20-mål måste vi drastiskt minska fastigheters energianvändning. Men hur skall det gå till? Exempelvis debatteras frågan om miljonprogrammets behov av upprustning. Visst måste ofta 1

Publicerad 569 dagar sedan | Rafael Ospino

Energigaserna kan bidra till Färdplan 2050

ENERGI Energigasernas bidrag till kraftiga utsläppsminskningar inom industri- och transportsektorn får inte förbises när nu regeringens tar itu med Färdplan 2050. Utmaningarna kan istället bli möjligheter me 2

Publicerad | Anders Mathiasson

Skuggbudgetar med biogassatsningar

ENERGI Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lyfter fram biogasen i sina skuggbudgetar och föreslår en rad insatser för ökad produktion och distribution. Samsynen på biogasens möjligheter borde 1

Publicerad | Anders Mathiasson

I slutfasen av glödlampans liv behövs ny standard

ENERGI Konsumentundersökningar har visat att av konsumenterna som har valt energieffektiva ljuskällor, väljer 75% lågenergilampor istället för LED lampor, trots den senares överlägsenhet i effektivitet, livs 5

Publicerad | Kristofer Blockhammar

Sanningen om kärnkraftens subventioner

ENERGI Vissa debattörer hävdar envist att kärnkraften är subventionerad. Sanningen är följande: 4

Publicerad | Lars Weigert

Sista glödlampan har sett dagens ljus

ENERGI Lördagen den 1 september är det dags för det sista steget i EU:s utfasning av glödlampor. Glödlampor drar onödigt mycket energi så nu kommer även 15-, 25- och 40-wattslamporna inte längre släppas ut p 2

Publicerad | redaktionen

Kvotplikt kan slå hårt mot energigas

ENERGI Just nu lägger regeringen sin sista hand över budgeten för nästa år och i slutet av september får vi reda på vilka prioriteringar och satsningar som görs. Förhoppningsvis finns en del positiva skrivni 1

Publicerad | Anders Mathiasson

Vindkraft hejdar inte klimatförändringar

ENERGI Försöker vindkraftsbranschen att skrämma svenska folket till att köpa vindkraftsandelar? Jo i en landsomfattande propagandaräd verkar det så för vad ska man annars säga om deras påståenden om klimatho 7

Publicerad | Michael Olofsson

Elpriserna skiljer mer än på länge

ENERGI Medelspotpriset i juni på elbörsen Nordpool blev 23,3 öre/kWh i elområde Luleå och Sundsvall, 24,1 öre/kWh i Stockholm och 31,3 öre/kWh i Malmö. Ett underhållsarbete på elnätet som reducerar överföri 0

Publicerad | Faraz Azima

Upprop för ökad satsning på biogas

ENERGI Denna vecka lanserar vi ett nationellt biogasupprop tillsammans med en rad energibolag, fordonstillverkare och miljöteknikföretag. Upptakten var den debattartikel som vi skrev och som publicerades på 3

Publicerad | Anders Mathiasson

!TD Nyhetsbrev

Fyll i din mailadress ovan för att ta del av Teknikdebatts nyhetsbrev. Vi lämnar inte ut mailadresser vidare.

Het debatt

Swedavia utlyser innovationstävling

Swedavia välkomnar svenska och internationella deltagare att dela sina lösningar för markbuller på Bromma Stockholm Airport i innovationstävlingen Swedavia Airport...

Ad-horiz

Senaste inlagda debatter

Tävling hjälper Allmännyttan att renovera miljösmartare

Bransch- och intresseorganisationen SABO bjuder in till en tävling i...

Swedavia utlyser innovationstävling

Swedavia välkomnar svenska och internationella deltagare att dela sina lösningar...

Vem skall ha inflytande på medicinsk forskning och behandlingar?

Inbjudan till enkätundersökningen: ”Nya möjligheter till delaktighet och medicinska behandlingar”...

Energieffektivisering i praktiken

För att nå EUs 20-20-20-mål måste vi drastiskt minska fastigheters...

Borås järnvägsituation typisk

Tillståndet för järnvägsförbindelserna till Borås är typiskt för en stor...